Håndhygiejne
-
Håndhygiejne er den bedst dokumenterede metode til at forebygge smittespredning mellem personale/borger og borger/personale.
Håndhygiejne udføres af alt personale, som har borgerkontakt, eller som udfører rene eller urene opgaver.Det er vigtig at alle, der har borgerkontakt udfører korrekt håndhygiejne, for at undgå den smitteoverførsel der kan ske af mikroorganismer. Vi kan jo ikke se mikrorganismer med det blotte øje, så derfor kan fnat, norovirus, MRSA, CD etc. overføres meget nemt uden vi kan se det.
DERFOR skal de generelle forholdsregler altid overholdes:
Håndhygiejne skal udføres:
-
Før og efter pleje-, behandlings- og undersøgelsesopgaver, samt ved ankomst og når borgerens bolig forlades
-
Før og efter kontakt med slimhinder og brudt hud (fx kontakt med sår, katetre, dræn, sonder)
-
Før aseptiske og invasive procedurer (gennembrud af hud, fx injektion)
-
Før håndtering af rent, desinficeret eller sterilt udstyr
-
Før måltider og håndtering af fødevarer
-
Mellem uren og ren opgave hos samme borger
-
Efter kontakt med forurenede genstande, udstyr og overflader
-
Efter toiletbesøg, hoste, nys og næsepudsning
-
Efter kontakt med dyr
Håndhygiejne hos personale
Hvordan skal hænderne fremstå?

-
Rene kortklippede negle
Korte negle kan defineres, som at være 2 mm. Rent praktisk kan en kortklippet negl betragtes som en intakt negl, der ikke kan ses, når man holder håndfladen vertikalt op foran sig. -
Ingen neglelak
Der er set en ophobning af bakterier fra huden ved siden af neglen ved frisk anlagt neglelak. Afskallet neglelak kan fungere som reservoir for bakterier. Neglelak kan skjule ellers synligt snavs under neglene -
Ingen kunstige negle, negleforlængere, negleforstærkning eller neglesmykker
De kan ligeledes fungere som reservoir for bakterier. Kunstige negle kan danne et fugtigt miljø og dermed bidrage til udvikling af neglesvamp. Personale, der bærer kunstige negle, har været årsag til udbrud af infektioner forårsaget af bakterier og svampe -
Ingen ur eller smykker på hænder og underarme
Ringe og ure udgør en risiko for kontaktsmitte, idet de ligeledes kan fungere som fugtigt og varmt reservoir -
Hud på hænder, håndled og underarme skal holdes synligt intakt
Har du plaster/forbinding på, så kan du ikke udføre korrekt håndhygiejne! I så fald, så skal plaster/forbinding skiftes hver gang, da plasteret fungerer som reservoir.
Hvordan skal man lave håndhygiejne?
-
Udfør håndhygiejne før alle rene procedurer og efter alle urene procedurer, samt efter brug af handsker
-
Hånddesinfektion er førstevalg, når hænder, håndled og evt. underarme er synligt rene og tørre - vær dog opmærksom på om der diarré fx. norovirus eller C.difficile - for så er håndvask førstevalg
Der er stærk evidens for, at hånddesinfektion udført med alkohol 70-85% (v/v) er hurtigere og mere effektiv til drab af mikroorganismer end vand og håndsæbe,hvorfor hånddesinfektion anbefales frem for håndvask i (næsten) alle situationer, hvor hænderne er synligt rene og tørre-
Huden holdes fugtig med desinfektionsmidlet i 30 sekunder og fordeles overalt på hænder og håndled, evt. underarme
-
Hånddesinfektion skal udføres med 70-85% v/v ethanol tilsat hudplejemiddel (glycerol)
Alkohol har ingen giftig indvirkning på huden. Hudbarrieren forbliver intakt, hudens fugtighed ændres ikke signifikant og hudfedt er uændret.
Gentagne udsættelser for ren alkohol kan medføre hudtørhed og irriteret hud. Tilsættes alkohol 1-3% glycerol eller andet genindfedtningsmiddel (hudplejemiddel) elimineres denne bivirkning.-
Håndvask skal udføres, når hænder, håndled og evt. underarme er synligt forurenede, våde eller fugtige, samt ved kontakt med borgere med infektiøs diarre
-
Håndvask skal udføres med tempereret vand og sæbe
Temperaturen på vandet har en betydning for sæbens påvirkning af huden – jo varmere vand – jo højere er sæbens affedtende effekt og indtrængning gennem huden.
Temperaturen på vandet har ingen betydning for fjernelsen af mikroorganismer-
Hænderne skylles, sæbe indgnides overalt i 15-20 sekunder og skylles af, inden hænderne tørres
-
Hænderne duppes med rene engangshåndklæder og vandhanen lukkes med engangshåndklæde
- Hænderne skal være helt tørre inden der bruges hånddesinfektion
Alkohols virkning reduceres hvis det påføres våde hænder-
Håndvask i sundhedssektoren skal altid efterfølges af hånddesinfektion.
-
-
Det kan være svært at navigere rundt i hvilke situationer der bruges handsker. På denne side vil du finde et overblik over hvor og hvornår der skal bruges handsker jf. NIR, Fødevarestyrelsen og vores lokale instruks for håndhygiejne.
Handsker reducerer i kombination med håndhygiejne risikoen for kontaktsmitte.
Handsker udgør en barriere mod krydssmitte ved at:
-
Beskytte personalets hænder mod forurening med organisk materiale, som fx blod, spyt, sekreter og ekskreter
-
Beskytte borgeren mod forurening fra personalets hænder
-
Beskytte personalet mod kontakt med forurenede utensilier, tekstiler, overflader mm.
Brug af handsker reducerer men hindrer ikke forurening af hænderne. Under brug af handsker sker der en opformering af hudens mikrobielle flora i det varme og fugtige miljø. Handsken kan have mikroskopiske huller, og der kan desuden ske en forurening af hænder og håndled, når handsken tages af.
HUSK!
Handsker kan forurenes og overføre mikroorganismer i samme grad som hænder uden handsker.
Eksempler på situationer hvor handsker anvendes
-
Ved anlæggelse af urinvejskateter
-
Ved sengebad, nedre toilette, bleskift, tømning af urinposer/-kolber
-
Ved sårbehandling og forbindsskift
-
I forbindelse med tandbørstning og mundpleje
-
Ved håndtering af forurenede utensilier/udstyr
-
Ved håndtering af urene tekstiler
-
Ved håndtering af affald
-
I forbindelse med håndtering af borgerens udskillelser
-
Ved trachealsugning af borger
Efter brug af handsker skal der altid foretages håndhygiejne, da hænderne ofte bliver fugtige ved handskebrug og ofte forurenes, når handskerne tages af. Håndvask efterfølges af hånddesinfektion.
Skal der bruges handsker ved håndtering af fødevarer?
Nej, det skal der ikke.
Fødevarestyrelsen stiller det IKKE som et krav, at anvende handsker under håndtering af fødevarer. Det er derimod et krav, at der udføres korrekt håndhygiejne og at hænderne er rene.
Brug af handsker kan ikke erstatte vask af hænder. Man kan godt sprede bakterier, selvom man har handsker på. Det kan derfor give en falsk tryghed at bruge handsker!
Når der håndteres fødevarer, er håndhygiejnen en vigtig del af af stoppe en evt. smitteoverførsel af en mikroorganisme fx. norovirus.
Da en virus som norovirus ikke slås ned af ethanol (håndsprit), er det især håndvasken med vand og sæbe der er vigtig her. Dvs. der må ikke kun sprittes hænder, men der skal ALTID vaskes hænder, efterfulgt af hånddesinfektion.
I skal også huske:
Ved håndtering af fødevarer må man ikke bære smykker på hænder og underarme eller have lange negle og neglelak på neglene.
I kan læse mere om dette i NIR om håndhygiejne og de generelle forholdsregler, samt hos Fødevarestyrelsen.Klik på billedet for at komme til NIR om Håndhygiejne
Klik på billedet for at komme til NIR om Generelle forholdsregler
Klik på billedet for at komme til Fødevarestyrelsen -

